20 септември 2011

Премиер, министри, депутат, кмет на София и шеф на СОС прикриват корупционна схема

Изх. № 09-20/20.09.2011

До Jerzy Buzek
Председател на Европейския парламент

До Борис Велчев
Главен прокурор на Р България



ДОПЪЛНЕНИЕ към нашия С И Г Н А Л от 12.09.2011 г.
(вх. № 10231/2011 г. по описа на ВКП)

от Петър Пенчев и от Атанас Чобанов и двамата, членове на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”, носител на Международна награда за защита на човешките права “Златен гълъб”


Относно: Общински съветници от СОС и областен управител са извършили престъпление, като са поискали подкуп от 500 000 евро. Премиер, министри, депутат, кмет на София и шеф на СОС прикриват корупционната схема


Уважаеми господин Бузек,
Уважаеми господин Велчев,

Със задоволство научихме миналия понеделник, че сигналът ни за прикриване на корупционна схема за 500 000 евро от ексминистър Росен Плевналиев и вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, е разпределен в Софийскa градскa прокуратура(СГП) и по него се започва работа, както съобщи пред в. “24 часа” зам. градският прокурор на София Божидар Джамбазов.

Изминалата седмица беше богата на изявления от високопоставени политици, които потвърдиха съществуването на корупционната схема и бяха назовани конкретни имена, както на предполагаемите извършители на престъплението по чл. 302а от Наказателния кодекс(НК) – подкуп в особено големи размери, така и на длъжностни лица, които са знаели за престъплението, но са го затаили, като по този начин са нарушили чл. 205 ал. 2 от Наказателно-процесуалния кодекс(НПК).

Ето защо като представители на международно признатата правозащитна организация Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” и уважаващи законите граждани, НАСТОЯВАМЕ:

Българската Прокуратура като орган на досъдебното производство да започне наказателно производство, и спрямо лицата:

1. Орлин Иванов, Радослав Тошев - общински съветници в Столичен Общински Съвет(СОС), и Данаил Кирилов – областен управител, които според публичното свидетелство на Георги Кадиев – общински съветник в СОС, са извършили престъплението предлагане на подкуп в особено големи размери (чл. 302а от НК).

”Орлин Иванов, Радослав Тошев и Данаил Кирилов са общинските съветници, притискали през 2007 г. Росен Плевнелиев с цел получаване на подкуп. Това съобщи кандидат-кметът на БСП Георги Кадиев в парламента. Тези имена били казани от Плевнелиев на Петър Курумбашев, общински съветник от БСП в онзи момент, а той ги казал на Кадиев”
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1041747

2. Петър Корумбашев – депутат, Бойко Борисов – премиер, Йорданка Фандъкова – кмет на София и Андрей Иванов – председател на СОС, за затаяване на престъплението. Според свидетелството на Георги Кадиев, Петър Корумбашев му е разказал за схемата с подкупа и за това, че е посредничил на Росен Плевнелиев, като му е уредил среща с председателя на СОС Андрей Иванов, а за това са знаели също Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова;

“Г-н Плевнелиев не може да се крие зад БСП, а през 2008 г. да е търсил подкрепа от Петър Курумбашев. Той знае имената и трябва да ги каже. Цветан Цветанов, Бойко Борисов, Йорданка Фандъкова и Андрей Иванов също. Ако не ги кажат те, ще го направя аз утре (днес - б.а.)”, заяви общинският съветник от БСП и кандидат за кмет на София Георги Кадиев.
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1040599

Всички цитирани по-горе лица от точка 2, към момента на извършване на престъплението по чл. 302а от НК – за предложен подкуп в особено големи размери, се явяват длъжностни лица и са били длъжни да спазят чл. 205, ал. 2 от НПК – “Когато узнаят за извършено престъпление от общ характер, длъжностните лица трябва да уведомят незабавно органа на досъдебното производство и да вземат необходимите мерки за запазване на обстановката и данните за престъплението”.

Затаяването на това престъпление от страна на длъжностни лица ги излага и на санкциите на Чл. 294. (1) от НК за лично укривателство.

В публичните изявления по този скандален случай бяха изтъкнати доводи от различен характер, нямащи нищо общо с буквата на закона. НК не прави разлика между осъществен или неосъществен подкуп, директно или индиректно искане на подкуп, искане на подкуп лично от някого или в качеството му на служител на компания. Самото поискване на подкуп е вече престъпление. НПК не диференцира гражданите като такива, които трябва да изпълняват задължението си да съобщават на разследващите органи, когато узнаят за престъпления и други, които поради “немското си възпитание” или заемания висок пост в държавата не са длъжни да го правят.

3. ОЧАКВАМЕ Прокуратурата при изготвяне на обвинителния акт за внасяне в съда, да вземе предвид и шокиращото срещу държавността признание на премиера Бойко Борисов, че знае за подкупни лица сред общински съветници в СОС и съответно за извършени престъпления, но се поставя над закона, защото е премиер.

“Ако не бях премиер, щях да кажа не трима брокери, а десетима, които са искали подкупи. Щях да започна отдалеч. Но сега от тази си позиция всеки намек означава да се вкарам в играта на БСП, категоричен бе Борисов. Тези общински съветници, за които аз знам, не са в нашата партия и не са в общините.”
http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1039463

НАДЯВАМЕ СЕ с това ДОПЪЛНЕНИЕ към нашия С И Г Н А Л от 12.09.2011 г. (вх. № 10231/2011 г. по описа на ВКП), да бъде внесена още конкретика, за да улесним Прокуратурата и Европейския парламент при разкриване нарушаването на закона в най-висшите кръгове на политическата олигархия в България.

С уважение,

За Обществения съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская”:

Петър Пенчев
инженер-математик

Атанас Чобанов
публицист и журналист в Париж (Франция)

Няма коментари: