13 март 2011

Еколозите да търсят съмишленици извън интернет-форумите


Митинг и "контра-митинг" на Площад "Славейков" този петък?
Коментар на Илия Тодоров - РТТК
Обявеното за петък предиобед, 11.03.2011 г. "екологично бдение" пред канцелариите на МОСВ на столичния площад "Славейков" таи потенциал за "стадионна размирица", защото мощни предприемачи от туризма са обявили, че в същото време ще докарат с автобуси от провинцията свои "фенове" за контрамитинг.
Така или иначе зяпачите ще могат да се разнообразят, ако площадните букинисти традиционно не им дават да разгръщат предлаганите книги. Кратката история на съвременното екологично движение в България е като недописана книга, чиито страници се разгръщат от ветровете на инвестиционната стихия в българския туризъм.
Плахите университетски анонси на социално неопитните младежи-ентусиасти да защитят българската природа, срещат институционализиран отпор от олигархически структури с канализирани "корупционни пътечки". "Богатият сегмент" от вътрешния туристопоток се интересува предимно от охраняемия гараж и лукса на спа-хотела в някое балнео-селище, а все още недоглежда дори за автентичността на потребяваните алкохолни напитки и БДС-храни. Чужденците за балнеотуризъм са си "krank-kasse"(социални фондове) пенсионери, независимо дали са германци, гърци или от Израел. БГ-богатите не им се гледа "природа" извън спа-комплекса, а сенилните чужденци вече недовиждат.
Масовият летен БГ-вътрешен туризъм е от сорта"къде да извадим скарите" в планината и евтина "цаца+бира" край морето. Защото сегашното поколение "средна класа с деца" са деца на онова поколение "комсомолци" от ДКМС-движението "Силни, здрави, работоспособни", което организирано се напиваше в хотела под Мальовица, докато 2-3 "наказани" търчаха по хижите да подпечатват командировъчните за соц-фонда"СБКМ".
За летните чужденци-туристи е ясно: евтина(според цените у тях) пиячка, мургави "компаньонки", патриотично останали в крайморските избирателни райони, и добре хлорирани хотелски басейни. Фекализираното БГ-море бездруго не се вижда от гората платени чадъри, които се запълват за 40-50 дни. Ама за "лесните инвестиции" в туризма и толкова дълъг сезон е добре дошъл. Нагласата "Ден година храни" в нашенския туризъм никак не се връзва с европейските принципи за съхранена природа като контрапункт на урбанизацията, глобалното затопляне и всеобщото замърсяване. След като на презастроените черноморски комплекси не стана "атракцията Ноев ковчег", какво толкова, че инвестициите в туризма са под мотото "След нас и потоп"? Който е имал пари, вече си е купил апарт-хотелска собственост достатъчно високо дори за бъдещ потоп -примерно край изчезващите Смолянски езера, бездруго вече обявени за ... квартал на Смолян.
Докато мераклиите БГ-скиори карат над 3000 м в Алпите и вечер отмарят при автентични евро-бабки с кокетни пансиончета, в нашенските ски-курорти(при сходни цени!) боровете вече не се виждат между сгъчканите бетонни хотели, а многобройните барове привличат по 10-тина "социално-слаби" евро-сънародници от Запада.

Отученият от трудова дисциплина през "соца" БГ-труженик предпочита да е безработен мечтател за предизборни инвестиции в туристическото си уж селище. Ненаученият да създава и да заплаща качествени кадри през "прехода" БГ-капиталист(лоша дума?) предпочита да си върти сезонно непосмелите да емигрират служители и да ги вози за митинги в София като вид "премия"(сандвич+свободно време).
Политиците от различно ниво и калибър това и чакат - изборите вече влизат в месеците "уседналост". В същото време баланс на стратегическа политика за "туризъм чрез екология" все още няма.
Защото на площад"Славейков" срещу сдруженията на еколозите този петък ще се изправят сдруженията за "стратегическо развитие" на Пирин и Рила, така както го разбират запътените към избори общини Банско, Разлог и Добринище. И докато на Седемте рилски езера преди години срещу еколозите имаше картечен пистолет-играчка, сега ще има по-рафинирани подходи. За да им противостои природозащитното лоби освен подкрепата на Евросъюза трябва да търси доверие и "съюзници" сред обикновените хора под българските планини, които са притиснати от икономическата криза. Еколозите следва да търсят убедена широка маса съмишленици извън интернет-форумите и наред с поученията как се хранят мечки и как се берат гъби, да работят така, че на предстоящите общински избори българите да не отиват масово "за гъби".

Няма коментари: