09 декември 2009

МВР се самоподслушва

МВР пак ще се самоподслушва
От Юлиана Колева, Дневник, 08 дек 2009
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2009/12/08/827686_mvr_pak_shte_se_samopodslushva/?ref=email_mynews

За десетина дни в ГЕРБ установили, че ДАНС не може да се справи с подслушването на полицаи

Няколко дни след като новите управляващи въведоха специален ред за подслушване на служители на МВР, така че да се предотврати възможността за изтичане на информация, депутати от ГЕРБ установиха, че поправката не работи, и вече внесоха изменения в закона.

В края на ноември с промени в Закона за специалните разузнавателни средства беше въведено задължение подслушването на служител на министерството да се осъществява от дирекция "Технически операции" на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Дотогава за работещите в МВР нямаше специален ред и в случай че се налага тяхното подслушване, с това беше ангажирана дирекция "Оперативни технически операции" към министерството.

Новият режим беше въведен, за да се предотврати изтичането на информация, но получихме информация, че ДАНС няма самостоятелен капацитет да осъществява подслушването и така се блокира системата, обясни пред "Дневник" един от вносителите на новата поправка - депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов. Той и негови колеги внесоха в петък проект за промени в Закона за специалните разузнавателни средства, според които вътрешният министър вече няма да е задължен да се обръща към ДАНС, в случай че се налага подслушване на негови подчинени, а това ще остане само като възможност.

"Не отнемаме от ДАНС правото и тя да извършва подслушванията, но отменяме изричното задължение само тя да го прави, тъй като очевидно не е способна още да се справи", обясни Ципов. Така, когато ДАНС могат, ще са ангажирани те, но когато е невъзможно - ще се заеме МВР, допълни той.
Оказва се, че в няколкото дни, в които е действал новият режим, той вече се е оказал неработещ. По информация на депутата имало няколко подготвени от министър Цветан Цветанов предложения за подслушвания, които, доколкото депутатът знаел, не са били задвижени заради липса на възможности в спецагенцията.

Доскоро ДАНС ползваха за подслушване техниката на дирекцията в МВР, но вече започнаха да работят и чрез специализираната си дирекция "Технически операции", за съжаление обаче тази техника е много скъпа и те все още не могат да си осигурят нужното оборудване, посочи Красимир Ципов. С тези козметични промени сега се опитваме да решим един практически проблем, който допуснахме наскоро, допълни той.

По думите му догодина, при изработването на цялостната стратегия за национална сигурност, ще бъде разгледан и този въпрос по-подробно. Ципов смята, че дотогава няма да има сериозни течове на информация, тъй като подслушванията на служители на МВР ще се ръководят основно от дирекцията в министерството, която проверява и дисциплинарните нарушения във ведомството.

---------------------------------
Има ли нужда от коментар - за времето, в което живеем от 09.09.1944 г.?!?

1 коментар:

Анонимен каза...

Я хорошо разбираюсь в этом. Могу помочь в решении вопроса. Вместе мы сможем найти решение.
Хороший!!!Будем ждать лучшего качества
Бесподобная тема, мне очень интересно :)
В этом что-то есть. Раньше я думал иначе, спасибо за объяснение.
Подтверждаю. Я согласен со всем выше сказанным. Можем пообщаться на эту тему.
Чуть что мой http://partseo.ru/