09 септември 2009

12.09.2009 г. - Свобода, а не страх!

bTV - Новини, 12.09.2009

Снимка: Дневник онлайн, 12.09.2009


Снимка: Филип Петров , 12.09.2009

СОФИЯ, Градинката между Парламента и църквата Александър Невски, 12.09.2009 г. - 10:30 ч.

На 12. септември 2009 година, призоваваме за втория международен ден за действие, за да демонстрираме против тоталното задържане на данни от нашите телекомуникационни действия и други начини за наблюдение.
Международния ден за протест “Свобода, а не страх 2009″ се организира от много организации в няколко страни. В България, се организира от “Електронна Граница”, която беше организатор и на първия протест миналата година под същия наслов.
Свобода, а не страх 2009
Широко движение от защитници на гражданските права призовава всички хора да се присъединят към действията срещу продължаващото разширяване на мерките за наблюдение, провеждано от правителства, администрации и бизнес компании.
На 12 септември 2009 г. (събота) всички заинтересовани граждани по целия свят ще се съберат да протестират под мотото “Свобода, а не страх 2009 – Да спрем манията за подслушване”.
Манията за наблюдение и подслушване нараства. Наблюдението се увеличава особено много на работното място. Служителите са наблюдавани в работната им среда, а понякога дори и личният им живот не е пощаден. В същото време държавните институции не пропускат възможността да ни регистрират и наблюдават. Без значение какво правим, на кого се обаждаме, къде ходим, с кого сме приятели, какви са интересите ни, в кои групи участваме – „Големият брат” правителството и „малките братя” от бизнеса знаят всичко това с все повече подробности. Произтичащата липса на поверителност застрашава нашето общество. Хора, които постоянно усещат, че ги наблюдават и следят, губят желание да се борят независимо и смело за правата си и за едно справедливо общество.
Предполагаемата спечелена сигурност често налага използване на мерки за наблюдение и контрол, които са повече от съмнителни: събирането на информация за гражданите не подобрява защитата ни от престъпността, но ежегодно ни струва милиарди евро. Следователно, мерките за по-тясно и устойчиво засилване на сигурността се игнорират. Това важи и за намирането на решения на остри социални проблеми като безработицата и неравностойните възможности в страните ни. Освен това, разнородния дневен ред на реформата в сектора на сигурността води до постоянно съвпадение на компетенциите и сътрудничеството между полицията, разузнавателните агенции и военните в едно цяло, като по този начин заплашва да наруши баланса на силите и правомощията.
В резултат, конституционния обхват на дейност на разузнаването е премахнат, водейки обществото ни към изолация от останалия свят.
Наблюдението като част от ежедневието се отразява на всички нас, не само на малцинствата: то компрометира религиозната ни свобода, свободата на израз и информираност, правото ни на свободна преса, свободата на сдружаване и целостта на компаниите. Огромен брой граждански организации и работни групи са подложени на изключителни мерки за наблюдение и контрол. Тези групи включват дори професии като правни съветници, медицински работници, профсъюзни деятели, журналисти и адвокати.
Зачитането на професионалните ни тайни и личното ни пространство е жизненоважно за човешкото достойнство. Едно свободно и отворено общество не може да съществува без лично пространство и свободно и ненаблюдавано общуване. Ето защо ние призоваваме всички да се присъединят към протеста ни срещу прекомерното наблюдение и контрол на 12 септември 2009 г., който ще се проведе в множество столици по целия свят.
Нашите искания
1. Намаляване на наблюдението - Отмяна на общото събиране на информация за нашите комуникации и местонахождения (събиране на данни)- Отмяна на общото събиране на биометричните ни данни, както и на RFID паспортите- Защита от наблюдение на работното място чрез въвеждане на клауза за защита на личните данни в Кодекса на труда- Обмисляне на мерки за защита на личните данни на гражданите и служителите във всички проекти за електронни правителства- Отмяна на общите студентски идентификационни номера- Забрана за предоставяне на лични данни без законова причина;- Забрана на паневропейското стандартизирано събиране на информация, предложено от някои държави (Стокхолмската програма)- Забрана на систематичното наблюдение на паричните транзакции или други анализи на масиви от данни в ЕС (Стокхолмската програма)- Забрана на информационния обмен със САЩ и други държави, които нямат ефективна защита на данните- Отмяна на постоянното наблюдение със CCTV камери и техники за автоматично засичане- Забрана на общите регистрации на всички пътуващи със самолет или кораб (PNR данни)- Забрана на секретните претърсвания на частните компютърни системи, он- или офлайн- Отхвърляне на проекта за електронната карта за здравна осигуровка
2. Оценка на съществуващите начини за наблюдениеПризоваваме за независим преглед на всички съществуващи начини за наблюдение, на тяхната ефективност и вредните им странични ефекти.
3. Мораториум върху новите системи за наблюдениеСлед въоръжаването на повечето държави в последните няколко години, ние искаме незабавно спиране на новите закони за сигурност, които допълнително ограничават гражданските свободи.
4. Гарантирана свобода на словото, на диалога и на информацията в Интернет- Премахване на ограниченията за достъп до Интернет чрез държавни институции или доставчици на Интернет услуги- Забрана на инсталирането на филтърна инфраструктура в ISP мрежите.- Само независими и безпристрастни съдии да могат да изискват премахването на Интернет съдържание- Даване на пълни права за цитиране на мултимедиини източници, безценни за публичните дебати в демократичните държави.- Защитаване на общите места за изява в Интернет (участничестки сайтове, форуми, коментари в блогове), които днес са заплашени от неадекватни закони, насърчаващи автоцензурата (ефекта на охладняването)
Oфициалната страница на кампанията за цяла Европа се намира тук.
На този сайт, тук, можете да намерите всичко за този ден на протест в България.

1 коментар:

Анонимен каза...

Пуснах възванието за протеста тук:
http://eltimir.ucoz.ru/