11 март 2009

Скривани аномалии от АЕЦ “Козлодуй” влязоха в Брюксел


Съобщение до медиите 11.03.2009 г.

На 10.03.2009 г. Асоциацията на свободното слово “Анна Политковская” получи от Европейския парламент писмо № 304158/05.03.2009 г., с което гражданската организация по защита на човешките права се уведомява, че
“…Комисията по петиции започна разглеждането на изпратената на 16.07.2008 г. Ваша петиция № 1385/2008. Въпросната комисия счита, че петицията е допустима, тъй като попада в сферата на дейност на Европейския съюз.
С оглед последващото разглеждане на Вашата петиция, Комисията по петиции отправи искане към Европейската комисия да проведе предварително разследване по същността на петицията.
Освен това, Комисията по петиции прецени, че въпросите, повдигнати във Вашата петиция, следва да бъдат предадени и на компетентната комисия на Европейския парламент, в резултат на което бе взето решение за предаването им на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика, за становище или последващи действия.
Ще бъдете своевремнно държани в течение за всяко последващои действие относно Вашата петиция”, завършва писмото, подписано от Марцин Либицки, Председател на Комисията по петиции към Европейския парламент.
Петър Пенчев – член на Обществения съвет на Асоциацията на свободното слово “Анна Политковская” и зам.-председател на Национално движение “Екогласност”, коментира: “В нашата петиция от 16.07.2008 г. ние уведомихме Европейския съюз за изнесените от ядрения физик г-н Георги Котев сериозни факти за дългогодишни аномалии при руските доставки в ядрената централа на България, като правителствените чиновници Сергей Цочев и Иван Генов тогава признаха тяхната достоверност пред българските медии. За съжаление, аномалиите в АЕЦ “Козлодуй” се задълбочиха в последните месеци на 2008 г. драстично, видно от оповестените с документи разобличения на втори ядрен експерт г-н Александър Белковец - с 24 години практика по контрол на безопасността в българската ядрена централа. Сега обаче същите отговорни длъжностни лица Сергей Цочев-държавен ядрен регулатор и Иван Генов-шеф на държавната централа, мълчат пред медиите и сигурно смятат по този начин да прикрият големи корупционни схеми в ядрената енергетика на България.”
Криенето и отричането на реалните факти, изнесени от доблестните ядрени специалисти, е насочено срещу ядрената безопасност на цяла Европа. Разобличенията на ядрените физици от АЕЦ “Козлодуй” ще помогнат за спиране на започналото превръщане на България в ”Троянски кон” за нечистите руски енергийни действия срещу гражданите на Европа, усетени реално от всички през м. януари т.г., смятат от Асоциацията на свободното слово “Анна Политковская”, носител на Международна награда за защита на човешките права “Златен гълъб”. Убедени сме, че единствено огласяването от гражданските организации на скриваните от управниците ни проблеми, ще осигури намесата на Европейския съюз, заявяват правозащитниците.

Обществен съвет на Асоциация на свободното слово “Анна Политковская” и Комитет за защита на ядрения физик Георги Котев - http://politkovskaya-bg.blogspot.com/:
Петър Пенчев – инженер-математик, Атанас Чобанов – журналист „Парижки вести”, Пламен Димитров – историк, Едвин Сугарев – поет, Стоил Стоилов – икономист, Милен Радев – журналист в Германия, Павел Антонов – журналист в Регионален Екологичен Център – Будапеща, Д-р Огнян Чипев – инженер, Снежинка Цветанова – инженер, Константин Дичев – еколог, Борислав Сандов – СУ „Климент Охридски”

Няма коментари: