20 октомври 2008

За ДАНС като заплаха за националната сигурност

by newswriter on 19/10/2008 3:50 PM
Силвия Йотова Новинар
http://www.kafene.net/analysis.html?fb_1101652_anch=4942810

"Национална сигурност" е състояние на обществото и държавата, при което са защитени основните права и свободи на човека и гражданина, териториалната цялост, независимостта и суверенитетът на страната и е гарантирано демократичното функциониране на държавата и гражданските институции, в резултат на което нацията запазва и увеличава своето благосъстояние и се развива.”
Това е единствената официална българска дефиниция за националната сигурност, записана, кой знае защо, в Закона за защита на класифицираната информация.
От нея се разбира, че в основата на националната сигурност са правата, свободите, здравето, богатството и щастието на хората. Суверенитетът и териториалната цялост допринасят за всичко това.
Да бъде защитена националната сигурност означава: ако човек се труди усърдно и спазва законите, да може да изживее спокойно живота си, да не трепери за хляба си, да бъде здрав, доколкото това е възможно, да изучи децата си, да има достойни старини, да си отиде в мир, да не се стряска насън от страхове и угризения, да не го крадат, да не го подслушват, да не му следят пощата и контактите, да не го дезинформират, нито да го манипулират, да не го пребиват с железни сопи на улицата, да не го възпират да изразява мнението си или да протестира, да не подменят вота му с нечестни избори, да не плаща данъци на корумпирано правителство, да има достъп до реално правосъдие. В общи линии националната сигурност е сигурността на нормалния човек с нормалните способности, нужди, грижи и амбиции. Или по-точно на всички нормални хора, взети заедно.
Националната сигурност не е да няма негативни публикации срещу властта и тайните служби, както си мисли премиерът Станишев. Точно обратното.
Свободата на словото и общественият контрол върху тайните служби са структуроопределящи елементи от националната сигурност.
От гледна точка на законовата дефиниция и на фона на събитията от последния месец едва ли някой се заблуждава, че ДАНС (подобно на бившите служби, от които произхожда) има каквото и да било отношение към националната сигурност. Дори категорично може да се каже, че тя действа в ущърб на националната сигурност, доколкото чрез гестаповските си методи си на работа и нездравословната си близост с мафиотски и олигархични структури системно застрашава демократичното функциониране на обществото и очевидно не прави нищо в негова защита.
Ако ДАНС има някаква връзка със сигурността, то това е държавната сигурност, или иначе казано ДС. И като методология, и като философия. В този смисъл по-вярната абревиатура е ДАДС. Няма съмнение, че от чистачката в ДАДС до нейния директор всички са убедени, че „национална” и „държавна” са взаимозаменяеми синоними и че в законодателството е предпочетен просто по-модерният. Затова си карат, както си знаят, както във времената, когато тайните служби на ДС пазеха не нацията, а именно държавата, върховенството на БКП, социалистическия строй, привилегиите и рахатлъка на партийния елит и оръжейните и наркоканали, които го хранеха, а това беше възможно единствено за сметка на правата на гражданите.
Нацията, или по-конкретно нормалните хора, общо взето, пречеха на държавата, макар да й работеха, и затова ДС ги следеше, подслушваше, снимаше, манипулираше, притискаше, подкупваше и при нужда ликвидираше.
Сега положението е приблизително същото. Слухтят, снимат, манипулират, притискат, изнудват в полза на ограничен политически и олигархичен елит. Дали ликвидират – не знам. Появиха се подозрения, че може и това да правят.
За малкото месеци от учредяването си агенцията направи всичко възможно да подкопае окончателно и демократичните, и нравствените устои на обществото – занимание, наследено от старите структури, които се вляха в нея. Това е принципната страна на нещата. Макар че през последните седмици, откакто следим водевила около ДАДС, общото впечатление е, че всички тези последствени, отегчителни, суетни и дребнави човечета, поставени на официалните постове в агенцията, които охотно и неуморно говорят нелепици по всички медии, не са в състояние да опазят никаква сигурност.
Като си помисля, че по света названията на тайните служби се свързват в едно смислово гнездо с интелекта и познанието, направо ме хваща срам. Но тези хорица са само кукли на конци и тяхната посредственост не е случайно обстоятелство, а задължително условие за функционирането на машината, чието предназначение е систематично да подрива националната сигурност и защитните механизми на гражданското общество.
Защото чудовищният грабеж трябва да продължи. С цената на всичко.

Няма коментари: