21 юли 2008

ДАНС да гарантира защитата на Георги Котев


Комитет за защита на ядрения физик Георги Котев
Изх. № 07-21/21.07.2008 г.


До г-н Петко Сертов – Председател на Държавна агенция “Национална сигурност”


СИГНАЛ

Относно: Спиране на Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” за извършване на необходимото разследване. ДАНС да гарантира защитата на Георги Котев

Уважаеми господин Сертов,

На 13.07.2008 г. Национално Движение „Екогласност” изпрати по и-мейла и на хартиен носител Сигнал до Главна прокуратура, след разкритията на избягалия в чужбина ядрен физик Георги Котев. Следните обстоятелства ни дават основание да привлечем и Вашето внимание:
1. От изявления в националните медии на Председателя на Агенцията за ядрено регулиране - Сергей Цочев, Изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй” - Иван Генов и на министър Петър Димитров, се признава за четиригодишна аномалия в АЕЦ „Козлодуй”, огласена от ядрения физик Георги Котев – трикратно превишаване на допустимото отклонение на продължителността на горивните кампании и превишаването на предела по дълбочина на изгаряне в горивните касети. Приемаме като неточност изявлението пред Народното събрание на министър-председателя Сергей Станишев в петък, 18.07.2008 г., че няма нарушения на пределите при започналия преди четири години преход към новото гориво.
2. Сергей Цочев и Иван Генов признават липсата на спектрометрични анализи на доставяното ядрено гориво за всяка партида, придружени със спецификация на вида, формата и количеството на ядрения материал, включително обогатяване с делящ се изотоп и радиоизотопен състав, съгласно Наредба за реда за издаване на лицензии и разрешения за безопасно използване на ядрената енергия, както и липсата на разрешение от Агенцията за ядрено регулиране за всеки внос на ядрен материал, съгласно чл. 58, ал. 4 от Наредбата.
3. Вследствие на увеличения енергиен потенциал и последващото прегряване, съществува опасност за разхерметизиране на ядрените горивни касети, което бе признато от управителя на АЕЦ „Козлодуй” г-н Иван Генов в интервю на 11.07.2008 г. пред кореспондента на Българското национално радио г-жа Юлиана Стоянова.
4. Поради възникналия оправдан интерес в обществото, Сергей Цочев, Иван Генов и Петър Димитров заявиха, че приемат да бъде извършена експертиза на новото ядрено гориво от две независими сертифицирани организации, при която ЕДИНСТВЕНО ще може да се отговори на въпросите за констатираните аномалии. Само при едно разследване ще може да да се провери има ли и корупционна схема за над 40 млн. лева за едно зареждане, в случай на доставка на рециклирано гориво, за което има отдавна провеждани изпитания, както ние разкрихме от доклада на Ю.А. Оленин – Президент на ТВЕЛ. / http://atomcon.ru/public/_doc_forum/plen_2/(3).ppt – стр. 10. /
5. Подлежат на специална проверка изявленията в медиите на Иван Генов – от ПЪЛНОТО отричане за наличността на произвеждано руско рециклирано гориво във вторник, 15.07.2008 г., до пълното признание в събота, 19.07.2008 г., че подобно гориво експериментално е използвано вече от няколко години в руска АЕЦ. За отбелязване е, че това признание на г-н Иван Генов дойде на следващия ден след нашето огласяване в петък, 18.07.2008 г., на този доклад на Ю.А. Оленин – Президент на ТВЕЛ, за провеждани няколкогодишни изпитания без нито един отказ.
6. На 18.07.2008 г. Пети блок от АЕЦ „Козлодуй”, зареден на 100% с новото гориво, бе пуснат в действие въпреки оставащите още 14 дни от Плановия ремонт.
С това необяснимо 25%-но съкращаване на ремонтните работи, отговорните господа Сергей Цочев, Иван Генов и Петър Димитров не само че създават определен риск за ядрената безопасност на цяла Европа, но и може да се окаже, че с това си действие те искат да предотвратят възможността за разследване на голяма корупционна практика. Поради тези действия ние смятаме, че този случай е един въпрос от националната сигурност.

Имайки впредвид, че подобно съкращаване с 25% на планираните планови ремонти е и технологично недопустимо (за разлика от случаите при аварийните ремонти),
НАСТОЯВАМЕ за НАМЕСА на Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС), като се разпореди НЕЗАБАВНО спиране работата на Пети блок на АЕЦ „Козлодуй” и назначаване на независима двойна експертиза на цялото количество от доставяното от руската фирма ТВЕЛ ново ядрено гориво след 2004 г. Считаме за правилно да бъдат отстранени от заеманите длъжности господата Сергей Цочев, Иван Генов и Петър Димитров, до завършване на проверката.

НАСТОЯВАМЕ ДАНС да гарантира живота и човешкото достойнство на ядрения физик Георги Котев, проявил гражданска доблест за предотвратяване на значими констатирани аномалии в АЕЦ „Козлодуй”.


За Комитета за защита на ядрения физик Георги Котев:
Петър Пенчев – инженер-математик
Атанас Чобанов – журналист „Парижки вести”
Пламен Димитров – историк
Д-р Огнян Чипев – инженер
Едвин Сугарев – поет
Стоил Стоилов – икономист
Юлий Йорданов – журналист
Милен Радев – журналист в Германия
Борислав Сандов – СУ "Климент Охридски"
Павел Антонов – журналист в Регионален Екологичен Център – Будапеща

Няма коментари: