19 февруари 2008

Един политически пасквил в Северозапада - без коментар!

Екопатриотизъм или политическа шарлатания?!
Георги ГЕОРГИЕВ
/в. "Слово плюс" - бр. 5 от 01.02.2008 г./ http://slovoplus.vratza.com/index.php?p=arc

Широко коментираното посещение на руския президент Путин у нас завърши с подписването на осем междудържавни споразумения за енергоинвестиции от 6,4 милиарда евро. Най-перспективно и впечатляващо е това за газопровода "Южен поток", който чрез тръбопровода на черноморското дъно и през България ще снабдява Италия, Сърбия и Средна Европа с ценния енергоносител. При това презморският сегмент ще се строи и кредитира от Италия и Русия в общ консорциум. Всеобща изненада предизвика фактът, че за пръв път България постигна равноправно участие с Русия в съотношение 50:50% и равноправна собственост върху наземните газопроводи. Всички досегашни газопроводи, снабдяващи Европа са с 51% и повече собственост на Русия, в това число и тоя през Балтийско море. Всички решения за газопровода през България ще се вземат с консенсус между нея и Русия, което ни утвърждава като стабилен фактор на газоснабдяването на Балканите и Европа.
Сделката за построяването на АЕЦ "Белене" от Русия с подизпълнители германската фирма "Сименс" и чешка фирма, е от голяма важност за нас и утвърждава ролята ни на електроенергиен център на Балканите. Кредитирането от 4 милиарда евро за два реактора ще бъде от международен консорциум, а не от нашия бюджет, като напълно външна инвестиция. При това Русия при нужда ще инвестира 3,8 млрд. евро за III и IV реактори.
Петролопроводът "Бургас - Александруполис" също е важен за енергоснабдяването на Балканите и ще се строи от Русия, България и Гърция при съответна собственост 51:24,5:24,5%.
Теоретичната опасност от екокатастрофа със замърсяване на Бургаския залив с нефт при евентуална авария не е за подценяване, но с нея грубо се спекулира. Под знамето на "екопатриотизма" "Екогласност", ДСБ, СДС и някои граждански сдружения превърнаха тая опасност в груба политическа шарлатания, основен елемент, на която е русофобията. Жалката групичка, протестиращи на Орлов мост, която освирка преминаването на Путин в деня на пристигането, издигна груби политически лозунги, оскърбителни за Русия и България. Трезво мислещите българи не подкрепят внушения като "Путин + Гоце = КГБ и ДС" и изявлението на зам.-председателя на "Екогласност" инж. Пенчев, който с окачен на гърдите си портрет на убитата руска журналистка Анна Политковская заяви едно към едно, че с подписаните договори България "пада под ново руско робство" /?!/, а убийството на журналистката "е лична вина на Путин" /?!/. На митинга в градината пред "Кристал" Иван Костов, който носи главната вина за затварянето на III и IV блокове на АЕЦ "Козлодуй", заяви, че АЕЦ "Белене" и газопроводът "Южен поток" са "нова проява на съветския империализъм" /?!/.

Един бивш журналист от "Свободна Европа", някой си Радев, заяви в спор пред националното ни радио, че договорите превръщат България в "задунайска губерния на Русия", а Путин е "политическо джудже" /?!/, което се опитва да разбие единството на ЕС". Политологът Огнян Минчев обвини България в "изневяра към ЕС и насилие, обидно за нашите съюзници" и Турция, която губела чрез "Южен поток" ролята си на решаващ фактор за газоснабдяването на Европа чрез проекта "Набуко". Някакъв озлобен русофоб и антикомунист нарече пред Петър Волгин Путин "масов убиец" /?!/, който няма работа в България. Парадоксалният и скандален характер на тия и някои други изявления няма нищо общо с екологията, а си е чиста проба лъжлива антируска пропаганда.

Как така България, която е член на НАТО и ЕС и е суверенна съюзничка на САЩ, едновременно с това е "под руско робство" и "задунайска губерния" на Русия?! Бомбастичните фрази и оплюването на президента на Русия, една от световните велики сили, наш освободител и икономически партньор, напомнят твърденията на махленските клюкари, които спорят за кокошка с аргумента, че господарката й е курва, а дъщеря й - копиларка. И какво ли не, което няма нищо общо с причината за спора.
В дъното на тая политическа шарлатания се крие провалът на нашата проамериканска десница, която сведе електоралната си подкрепа до 2-3% и е озлобена, че никога вече няма да спечели безконтролната си власт от времето на Иван Костов. Освен като символично пето колело в каруцата на неистово напиращия към властта столичен кмет Б. Борисов. Неговата разкрачена позиция по подписаните договори отново доказва люшкането му от признание към отрицание и обратно. Докато генералът се прегръщаше с московския кмет Лужков и се договаряше за построяване на надземно метро в София с руски капитали и доставки на български лекарства за Москва, той изпрати своя формален лидер на ГЕРБ Цв. Цветанов на митинга на десницата против договорите. Не случайно лидерът на СДС Юруков го обвини, че "се снишава пред Русия", а уж я критикува.
На тоя вътрешен фон коментарите в европейските и американски медии са твърде показателни. Представителят на Еврокомисията по енергетика заяви, че газопроводът "Южен поток" не е приоритет на ЕС, а такъв е "Набуко". Но призна, че той е само газопровод, без участие на страни износителки на газ в проекта. Т.е. няма гарантирано подаване на газ за Европа, докато за "Южен поток" има. Американският печат счита, че договорите на Русия с България циментират ролята на Русия като енергоснабдител на Европа. Масмедиите в Гърция, Италия и Сърбия приветстват договорите. Английският "Файненшъл таймс" признава стабилизиране на подаването на газ за Европа чрез новия газопровод. Г-н Дол, председател на ЕНП, в интервю пред БТВ подчерта, че договорите ни с Русия са наше суверенно право, принос към енергоснабдяването на ЕС и не накърняват нашия суверенитет.
Подписаните енергийни споразумения между България и Русия са исторически факт с далечни и положителни перспективи. Договори за енергодоставки се подписват с оня, който ги има, а не с който дава голи обещания или плаши със загуба на независимост. Европа не е нито задунайска губерния на Русия, нито задрейнска. Тя посреща новия газопровод като принос към енергийната си сигурност и гони своите интереси. Русия с подписаните договори също защитава своите интереси. Един балкански вестник сполучливо отбеляза, че Путин се връща на бял кон на Балканите, които САЩ се опитват да превърнат в своя монополна зона на влияние. България също постигна реализация на своите интереси, използвайки стратегическото си географско положение на мост между Европа и Азия, тя си осигури енергийни източници за 30 години напред и се връща на необятния руски пазар с традиционния си износ.

Няма коментари: